Etusivu         Hevoset         Esittely         Kasvatus         Toiminta         Muuta         Yhteys

  Delieh


Aloncho kuoli rauhallisesti 23.7.2010 vanhuuteen, omassa karsinassaan. Sillä oli ikää jo melkein 25 vuotta. Sillä oli paljon jälkeläisiä ja se sai osakseen paljon menestystä. Kerrassaan upea ja rakastettava poni.
Allua jäävät muistelemaan Sonja.P ja koko tallin väki.

Virallinen nimi Delieh "Deli" Syntynyt 2.5.2007
Sukupuoli Ori Rotu Shetlanninponi
Säkäkorkeus 105cm Väri Tummanruunikko
Kasvattaja Noora - VRL-05820 Omistaja Sonja.P - Kultahuisku
Ex Omistaja - Koulutustaso Helppo B, 60cm, 50cm
Painotus Eläkkeellä (esteratsastus) Rekisterinumero VH-30862
Saavutukset YLA3 Tavoitteet Ei enää tavoitteita

Luonne

Yleisesti Deli on kiltti, mutta aika ilkikurinen oripoika. Sen mielipuuhia onkin aiheuttaa hoitajalle pään vaivaa monilla tempuillaan, sillä aina huvin tunne ei ole molemminpuolinen. Pohjimmiltaan poni on kuitenkin erittäin herkkä ja rakastettava poika, jolla on sydän paikallaan. Moni onkin jo menettänyt sydämensä tälle vintiölle, sen näyttäessä parhaat puolensa.

Taluttaessa Deli hidastelee, vaikka voisikin liikkua nopeamminkin, se laahustaa taluttajansa perässä eikä sitä tahdo saada liikkeelle millään. Tällöin se vain virnuilee kuin sanoen ”Hei relaa, ei tässä mikään kiire ole.” Tästä johtuen, kannattaa aina varata runsaasti aikaa, eikä lähteä Delin kanssa kiireellä mihinkään.

Tarhassa ja laitummella olo on orille mieluisinta puuhaa mitä löytyy. Varsinkin kurakelillä, jolloin tarhan kaikkein mutaisin kohta on orin mielestä ”vastustamaton”, siinä onkin sitten puuhaa, kun tarha reissun jälkeen oria yritetään hangata puhtaaksi, usein miten kuitenkin joudutaan turvautumaan ”tehokkaampiin välineisiin”, toisin sanoen vesiletkuun ja toisinaan myös hevosshampoohon. Mutta eihän siinä mitään, sillä poju nauttii lähes kaikesta missä se vain pääsee kastelemaan itsensä.

Hoidettaessa poika on kiltisti. Se seisoo (lähes) paikoillaan ja nauttii harjauksesta täysin mitoin. Mahan alusen harjauksesta Delillä on kuitenkin oma mielipiteensä ja se on; ”Mahani on erityisen herkkä, joten vaadin, että se harjataan erityisen varovasti ja mahdollisimman pehmeällä harjalla. Unohtamatta, että se tulisi kuitenkin harjata kunnolla, jottei satulavyö aiheuta hiertymiä.” Hyvin vaativa tapaus siis.
Kaviot se antaa kuitenkin puhdistaa mukisematta, se ei yritä kesken kaiken nykiä niitä pois tai siirrä painoaan jalalle, jota ollaan käsittelemässä. Tämän takia kengityksenkään kanssa ei ole ongelmia.
Eläinlääkärin tarkistuksetkin sujuvat ongelmitta, sillä se ei juuri hievahdakaan, edes rokottaessa.

Suitsien laitto on pitkän ihmisen painajainen. Delieh nimittäin painaa päänsä niin alals kuin mahdollista ja puree hampaansa niin tiukasti yhteen, kuin vain saa. Lyhyemmälle tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, sillä he luonnollisesti saavat tässä etuaseman.
Satulan kanssa taasen ei ole mitään ongelmaa, ori ei pullistele kovinkaan paljon, eikä se myöskään liiku eteen, taakse tai sivulle, kun satulaa nostetaan selkään.

Selkään nousu, tulee suorittaa nopeasti. Delin mielestä selkään nousussa, ei pidä turhaan aikailla, liian paljon ei siis pidä rampata puolelta toiselle esimerkiksi kiristämään satulavyötä tai sovittamaan jalustimia. Kun ponin mielestä se on odottanut liian kauan, että ratsastaja kapuaa sen selkään, ori ottaa ohjat omiin käsiinsä ja alkaa temppuilemaan.
Myöskään selkään nousun jälkeen, ei kyllä pitäisi liian paljon käyttää aikaa jalustimien mittaamiseen, tässä vaiheessa poika kuitenkin jaksaa odottaa melko kauan, enne kuin kyllästyy ja lähtee venkuroimaan liikkeelle.

Ratsastaessa Delieh on melko vitsikäs tapaus, sillä ilman raippaa, se on lähes mahdotont saada pysymään uralla, tästä syystä se onkin painotettu esteratsastukseen. Sen askeleet ovat melko tasaiset, mutta niissä ei ole kovinkaan helppo istua, jos on suurempaan hevoseenn tottunut, ymmärtäähän sen, pienellä ponilla on pienemmät askeleet.
Kouluratsastuksessa poika matelee laiskasti, eikä tahtoisi millään piristyä tai jaksaa keskittyä. Raipan kanssa sen saa kuitenkin jollain tapaa keskittymään muuhunkin, kuin niskurointiin. Joten ei tästä ponista kyllä olisi ollutkaan koulupuolen vääntäjäksi, vaikka ori osaakin helppo B radan liikkeet niin halutessaan.

Esteratsuna Deli loistaa. Heti kun poika näkee yhdenkin esteen, se piristyy silmissä ja sen askeleet alkavatkin olla ripeämmät ja enemmän matkaa voittavat. Ori ei varmasti kiellä koskaan alle 70cm radoilla, mutta yleensä yli 60cm ratojen puomit putoilevat. Poni hyppää hiukan pienemmät esteet hyvällä ilmavirralla, niin etteivät puomit varmastikaan kolise. Esteiden väliset matkat laukataan lujaa ja hyvällä rytmillä, toisinaan poni hiukan jopa kuumuukin.

Maastossa ja maastoesteillä mennään vauhdikkaasti. Maastoon päästessään poni ei tarvitse kuin pienen hipaisun pohkeella, kun se jo on miltei seuraavassa askellajissa, mutta pidätteiden kanssa saakin sitten tapella, jotta ne saisi menemään läpi, sillä ori yleensä tavoittelee vauhdin hurmaa, eikä halusi hidastaa.
Maastoesteet se hyppii hyvällä ilmavirralla ja kuten jo sanottu, vauhdikkaasti. Joten aikarajan ylitys ei varmasti jää ponin laukasta kiinni.

Sukutaulu

i. Aamun Sumu
she, ori, rn, evm
ii. Aidan
she, ori, rn, evm

iii. Adam
she, ori, rn, evm


iie. Adelaide
she, tamma, rn, evm

ie. Alaina Aida
she, tamma, rn, evm

iei. Alan Al
she, ori, rn, evm


iee. Aileen
she, tamma, rn, evm

e. Belladonna III
she, tamma, m, evm
ei. Salakas SWE
she, ori, m, evm

eii. Anselm Anthony
she, ori, m, evm


eie. Antonette
she, tamma, m, evm

ee. Alfreda
she, tamma, m, evm

eei. Alfie
she, ori, m, evm


eee. Alexsus
she, tamma, m, evm

Deliehin isä Aamun Sumu on ruunikko poniori jolla säkää on 103 cm. Ori on nykyään eläkkeellä mutta nuorempana se hyppäsi kisoissa 50 cm luokkia ja menestyi mukavasti. Lempeä ja ystävällinen herra on periyttänyt monia hienoja varsoja mukaan lukien Delin.

Aamun Sumun isä (Delin isän isä) Aidan on vähemmän tunnetusta linjasta, se oli valjakkoponina huonon selkänsä takia mutta osoittautui erittäin kuuliaiseksi ja osaavaksi poniksi omassa lajissaan kilpaillen jopa vaativassa valjakossa. Ruunikolla orilla oli kokoa 102 cm ja luonteeltaan sen oli kovin ystävällinen mutta joksenkin varovainen.

Deliehin isän, isän isä Adam oli harrasteponina pienellä tytöllä pikkuisesta asti ja kun tyttö kasvoi yli poni myytiin jalostuskäyttöön. Yllättäen orin varsat olivatkin laadukkaita ja herra periytti ihanan luonteensa ja normaalia pehmeämmät askeleet jopa sukupolvien taakse.

Aidanin emä (Delin isän, isän emä) Adelaide oli valjakkopainotteinen pippuripakkaus josta löytyi luonnetta vaikka muille jakaa. 105 cm suurehko shetlanninponi ei näyttänyt nuorempana menestyvän valjakossa mutta iän kartuttua alkoi kuitenkin pärjäämään ja lopulta osoittautui kyvykkääksi poniksi. Jalostuspuolella tamma ei kuitenkaan tuottanut haluttua tulosta ja se pääsi laiduneläkkeelle aikaisin.

Aamun Sumun emä (Delin isän emä) Alaina Aida oli ruunikko ja pienehkö pakkaus suurella luonteella - jo nuorena tamma osoitti kykynsä esteillä ja hyppäsi parhaimpina päivinään jopa 60 cm ratoja vaivatta. Myöhemmin jalkavaivojen takia Aida siirtyi jalostuskäyttöön ja periytti pari hyvää varsaa.

Aidan isä (Delin isän emän isä) Alan Al oli tunnettu siitosori joka ei ikänsä aikana kilpaillut lähes ollenkaan, ponin heikko koordinaatiokyky ja lievät jalkaongelmat estivät ponia kisaamasta esteillä ja koulusta se ei itse nauttinut. Ori jätti kuitenkin jälkeensä monta onnistunutta varsaa jotka kilpailivat vaativassa valjakossa ja 50 cm esteillä.

Delin isän emän emä Aileen oli kaikin puolin monipuolinen ruunikko poni jolla kisattiin menestyneesti koulua ja esteitä. Kisaamisen jälkeen se myytiin ratsastuskouluun jossa sillä teetettiin pari varsaa.

© Heidie.


Jälkeläiset

20.11.2008 she-t.Silence's Riona (e. Little East)
07.01.2009 she-t.Susanna SVA (e. Susette KPV)
21.04.2009 she-o.SU! Kurwa Chuj (kadoksissa) (e. Kurwa Mac)
27.04.2009 she-o.Neliapilan Festival (e. Con Amore Brisante)
11.08.2009 she-t.Calanthia KH (e. Piitu Liitu)
15.08.2009 she-t.Garnetta KH (e. Raindop Dance)


Silence's Riona on Delin ensimmäinen varsa. Se syntyi 20.11.2008, tallilla niemltä Silence. Tamma on ruunivoikko, 101cm korkuinen shetlanninponi. Se on sijoittunut 12 kertaa kouluratsastuksen parissa, ei siis ole tullut isäänsä ainakaan ratsastuksen suhteen. Emänä Silencessä asuva, koulu ja esteratsastuksessa menestynyt Little East.

Delin toinen jälkeläinen, samalla toinen tamma varsa, on syntynyt 7.1.2009, Sointuvassa. Nyt se asustaa La Mure nimisellä virtuaalitallilla. Tamma dai nimekseen Susanna SVA, se on musta, 102cm korkea, shetlanninponi. Sillä ei ole vielä menestystä. Emänä ennen Sointuvassa asustanut esteratsastuksessa menestynyt Susette KPV.

Kolmas Delin varsa olikin sitten jo ori. Nimekseen se sai SU! Kurwa Chuj. Se on musta, 104cm korkea, shetlanninponi. Se syntyi 21.4.2009, Takalavan Riekkujissa. Menestystä ori ei itselleen ole vielä kerännyt. Emänä Takalavan Riekkujissa asustava Kurwa Mac.

Neliapilan Festival sai kunnian olla Deliehin neljäs jälkeläinen ja toinen ori. Se on musta, 102senttinen, shetlanninponi, joka syntyi 27.4.2009, Neliapilassa. Se ei ole menestynyt vielä laisinkaan. Emänä Neliapilassa asustava Con Amore Brisante.

Viidentenä, kirjava, 101cm korkea, shetlanninponi tamma, Calanthia KH. Se on syntynyt 11.8.2009, Kultahuiskussa. Tammalla ei vielä ole menestystä, mutta eiköhän se sieltä ala nostaa päätään, kunhan hiukan poni kasvaa. Emänä Kultahuiskussa asustava, kouluratsastuksessa menestynyt shetlanninponi tamma Piitu Liitu.

Kilpailukalenteri

Näkyvissä vain sijoitukset. Porrastetut lihavoitu.
Sijoituksia ERJ 33.


Näyttelyt

24.1.-09 // Acantha Farm // NJ // Shetlanninponioriit // 9/12 JS

Esteratsastus

12.8.2008 // Craced Stallions // ERJ // 80cm // 2/54
14.10.2008 // Timmellys // ERJ // 140cm // 2/31
14.10.2008 // Roganahis // ERJ // 50cm // 1/17
16.10.2008 // Roganahi // ERJ // 50cm // 2/17
12.10.2008 // Amable // ERJ // 60cm // 6/42
16.10.2008 // Jewel Pony Riders // ERJ // 50cm // 2/12
2.11.2008 // Timmellys // ERJ // 40cm // 2/50
8.11.2008 // Mörkövaara // ERJ // 60cm // 1/25
2.2.2009 // Lieska // ERJ // 60cm // 5/32
11.2.2009 // Rowea // ERJ // 60cm // 6/50
6.2.2009 // Beautiful Arabians // ERJ // 40cm // 3/22
10.3.2009 // Virallinen // ERJ // 40-50cm // 5/50
23.3.2009 // Kielletty // ERJ // 60cm // 7/50
28.2.2009 // Hunajapuro // ERJ // 60cm // 5/60
5.3.2009 // Cheval Delamer // ERJ // 50cm // 5/35
24.3.2009 // Kultahuisku // ERJ // 40cm // 3/39
26.03.2009 // Kultahuisku // ERJ // 40cm // 3/39
26.03.2009 // Kultahuisku // ERJ // 60cm // 4/44
28.03.2009 // Kultahuisku // ERJ // 60cm // 1/44
17.5.209 // Mörkövaara // ERJ // 50cm // 3/11
13.5.2009 // Mörkövaara // ERJ // 50cm // 2/11
14.5.2009 // Mörkövaara // ERJ // 50cm // 1/11
15.5.2009 // Mörkövaara // ERJ // 50cm // 3/11
28.3.2009 // Cheval Delamer // ERJ // 60cm // 4/86
15.5.2009 // VT Kingsway // ERJ // Puomi-40cm // 3/31
6.6.2009 // Naturael // ERJ // 40-50cm // 4/40
26.3.2009 // Kultahuisku // ERJ // 40cm // 3/39
26.3.2009 // Kultahuisku // ERJ // 60cm // 4/44
28.3.2009 // Kultahuisku // ERJ // 60cm // 1/44
30.7.2009 // Kultahuisku // ERJ // 60cm // 3/100
26.8.2009 // Mörkövaara // ERJ // 60cm // 2/15
27.8.2009 // Mörkövaara // ERJ // 60cm // 3/15
31.8.2009 // Mörkövaara // ERJ // 60cm // 2/15


Päiväkirja

12.11.2009.
Tänään 12 marraskuuta, vuonna 2009 siirtyy Deli kisaeläkkeelle. Se on saanutkin meille ihan riittävän paljon menestystä aikaan. Varmasti vielä muutaman jälkeläisen saa, mikäli mahdollista.

24.1.2009. Valmentaja mibula, yksityisvalmennus.
Alussa Deli oli hieman kankea ja hangoitteli vastaan. Eteenpäinajolla ja muutamalla raippa-varoituksella se kuitenkin jatkoi reippaasti matkaa. Vauhti sattui aina hiipumaan, mutta hyvin sait kuitenkin vauhdin pysymään yllä ! (: Deli ei oikein hakenut itseään muotoon, kuin vasta aivan lopussa. Mutta parempi sekin kuin ei koskaan. Verkkaesteet ylittyivät upeasti, ratsa samoin. Kunhan itse muistat pitää kädet ja jalat hiljaa. Hiljaa hyvä tulee (;


Ikääntyminen

3 vuotta - 23.09.2007
4 vuotta - 10.11.2007
5 vuotta - 28.12.2007
6 vuotta - 14.02.2008
7 vuotta - 02.04.2008
8 vuotta - 20.05.2008
9 vuotta - 07.07.2008
10 vuotta - 24.08.2008
11 vuotta - 11.10.2008
12 vuotta - 28.11.2008
13 vuotta - 15.01.2009
14 vuotta - 04.03.2009
15 vuotta - 21.04.2009
16 vuotta - 08.06.2009
17 vuotta - 26.07.2009
18 vuotta - 12.09.2009
19 vuotta - 30.10.2009
20 vuotta - 17.12.2009
21 vuotta - 03.02.2010


ulkoasu © heidi u. 2010 / hhaidh      texture © TIG      otsikossa käytetyt kuvat © Hippola/Emilia Fager      sivun tekstit © Sonja.P, ellei toisin mainita      Virtuaalihevonen - A Sim-Game Horse