Etusivu      Hevoset      Esittely      Kasvatus      Toiminta      Muuta      Yhteys

  Jojbelle ox

Lennät nyt tuulen lailla,
halki ajan ja ajattomuuden.
Ilman tuskaa,
tai huolia.

Olet vapaa lähtemään.
Voit tulla, mennä
ja lähteä milloin vain haluat.

Suo aina tulen kaipaamaan.
Iloiset hetkemme muistamaan.
Huonot jätän narikkaan.

Ei tallipihamme ole sama ilman sinua.
On aika jättää jäähyväiset.
Antaa historian painautua teksteiksi.
Päästää uusi tuuli vapaaksi.

Suo kaipaamaan jään.
Mutta en ole surullinen.
Sillä tiedän, että pääsit jonnekin,
jonnekin parempaan paikkaan.

Ikuisesti kaivaten ja muistoa kunnioittaen
Kultahuiskun väki.


Nyt ei oikein runosuoni kukoista.
Jojo on minun ja Kultahusikun ensimmäisiä hevosia. Yksi rakkaimmista tammoista siltä ajalta.
Ikää tammalla kuitenkin on jo kiitettävät 25, joten nyt on ihan sopiva aika. Ja niin sukupolvi vaihtuu ja on aika päästää nuoremmat remmiin ja päästää vanhimmat ikuiseen lepoon.
Jäähyväiset on nyt tammalle jätetty 10.4.2010.

Photobucket
Kuvasta kiitokset Hovinratsutila // Matti Hovi. Kuvassa oikeasti, Tehama Ballalina.

19.8.2009 - Jojo sai YLA - laatuarvostelussa YLA2 palkinnon.

Virallinen nimi Jojbelle ox
Lempinimi Jojo, Belle
Syntymäaika 1.10.2001
Ikä
Sukupuoli Tamma
Rotu Arabialainen täysiverinen, domestic
Väri Kimo
Säkä 150cm

Kasvattaja Siittola Wondel
EX Omistaja Myyntitalli Fondela
Omistaja Sonja.P // Kultahuisku

Koulutus Re:100cm Me:90cm Ko:Va B
Painotus Eläkkeellä (este- ja lännenratsastus)

Rekisteri numero VH-46051
Menestys
Tavoitteet YLA ja ERJ-palkinto

Luonne

Yleisesti Jojo on ystävällinen ja mukava tamma, mutta josta löytyy myös se pieni keppiostelevakin puoli.
Muiden hevosten seurassa se käyttäytyy kunnolla, ei haasta riitaa tai muutenkaan käy toisten kimppuun, puolustautuu kyllä tarpeen vaatiessa, usein myös ”auttaa” nuoria ja uusia hevosia, komentamalla ”kiusaajaa”. Se ei kuitenkaan koe olevansa johtaja ja jättääkin mielellään nämä tehtävät muille.
Ihmisiä kohtaan käyttäytyy yleisesti kunnioittavasti ja joskus myös toverillisesti, kiintyy omistajaansa helposti, mutta luottamuksen takaisin saaminen saattaa olla vaikeaa.
Taluttaessa se ei kiirehdi eikä hidastele, se mukauttaa askeleensa taluttajan tahtiin. Laitumelta hakiessa tulee luokse tietynlaisella vihellykselle, mutta ”pakenee” jos sitä yrittää vain metsästää, joka on hyvä, jos lähistöllä sattuu liikkumaan hevosvarkaita. Sinne viedessäkään ei kiirehdi, eikä yritä sieltä hakiessa vetää takaisin.

Hoidettaessa Jojo käyttäytyy kunnolla, se ei pure, näyki tai potki, mutta saattaa joskus pitkästyä, jos hoitaja harjaa pitkään kohdasta, joka ei erityisemmin kutise yms. Kokemattoman kanssa saattaa kuitenkin ”testata” hoitajaa, osaako tämä komentaa tarpeeksi aikaisin ja jos tässä vaiheessa antaa periksi, saattaa olla, että tamma ottaa hoitajasta ”yli otteen” ja uhkailee (luimii, näykkii ilmaa, vilauttelee hampaitaan, huiskii hännällä ja nostelee takajalkojaan), tämä on kuitenkin vain uhkailua, eikä neiti halua vahingoittaa ihmisiä.
Kaviot antaa nostaa hyvin ja pitää ne useimmiten ylhäällä, kunnes sille annetaan lupa laskea jalka. Kuitenkin joskus se saattaa nykiä jalkaa tai siirtää painoaan sille.
Pesut sujuvat ongelmitta, ei ole turhan nirso, eikä muutenkaan temppuile. EI myöskään loiskuttele vettä tai nostele jalkojaan, jotta niihin ei ruiskutettaisi vettä.
Varusteiden laitto sujuu ongelmitta, ei nosta päätään ylös kun suitsia yritetään laittaa, eikä myöskään sylje kuolaimia heti pois suustaan. Satulavyötä kiinnittäessä pullistelee hieman, mutta ei mitenkään häiritsevästi.

Ratsastaessa Jojo menee hyvin kokeneen ja pehmeäkätisen ratsastajan kanssa, mutta jos ratsastaja on kokematon ja kovakätinen, se alkaa temppuilemaan, koska se luulee jossain olevan jotain vaarallista. Se tarvitsee rennon ja pehmeäkätisen ratsastajan, joka ei pelkää vauhtia. Se saattaa nimittäin joskus laukoissa ampaista oikein kunnon vauhtiin, kuten myös esteillä.
Esteillä se yleensä kiihdyttää jokaisen esteen välissä, jos sitä ei saa hallintaan ja hidastamaan, se toden näköisesti kiitää koko esteradan ja kieltäytyy tai pudottaa esteiden puomeja liian vauhdikkaasta laukasta johtuen, pahimmassa tapauksessa se tekee yllättävän kurvin jossa ratsastaja saattaa pudota.
Kouluratsastus ei ole tamman erikoisalaa, mutta kyllä se hieman vaativammistakin tehtävistä selviää. Maastossa se ei juurikaan säiky, eikä pelkää autoja, traktoreita yms.
Kisoissa se on hieman säikky kovasta metelistä ja hälinästä johtuen, mutta radalla keskittyy suoritukseensa. Useinkaan se ei välitä oriista tai muista hevosista, mutta joskus se saattaa hieman pelleillä.

© Sonja.P.

Sukutaulu

Se joka on tavannut Jojbell ox'n isän ei kauaa mieti mistä tamma on perinyt hyvän luonteensa ja ylvään olemuksena, se on kun isänsä hiukan tammamaisemmaksi muuteltuna.
Bellen isä, Hondayn ox, on egyptistä kotoisin oleva arabialaisherra jonka on kasvattanut siitostalli nimeltä Al Nittara. Orilla on takana hyvä koulutus jonka myötä se on yltänyt sijoituksiin 130 cm rataestekilpailuissa ja lännenratsastuksen vauhtilajeissa(?), kouluratsastustasoltaan ylsi Helppoon A'han. Hondayn on 150 cm korkea ruunikko joka on useiden muiden tapaan esiintynyt edukseen näyttelykehässä ja palannut kotiin arvonimien siivittämänä.
Ori oli vauhdikas ja energinen mutta myös melko helppo käsiteltävä kunhan ihmisellä oli oikeat otteet, on periyttänyt miellyttämishaluisen ja lempeän luonteensa onnistuneesti kaikille neljälle varsalleen. Eli terveen elämän ja menehtyi auto-onnettemuudessa 19 vuotiaana.

Hondayn isä (Jojon isän isä) Abad ox eli Aba, oli ruunikko, 150cm korkea egyptin-arabi ori. Se syntyi Egyptissä, arabi siittolassa, nimeltä Al Camar. Se kisasi menestyksekkäästi este- ja matkaratsastuksen parissa ja oli hyvinkin tunnettu ori. Se ehti astua kaksikymmentä tammaa, ennen kuin menehtyi vanhuuden tauteihin.

Hondayn emä (Jojon isän emä) Afra ox, oli Ruunikko, 140cm korkea Egyptin-arabi tamma. Se syntyi Espanjassa, mutta muutti yhden vuoden ikäisenä Pohjois-Amerikkaan, eräälle Perheelle, joka kasvatti karjaa ja omisti muutamia quarter-hevosia. Siellä se auttoi karjan paimennuksessa ja kisasi matka- ja lännenratsastuksessa hyvin menestyksekkäästi. Lopulta sitä päätettiin käyttää myös siitos tammana ja se päätettiinkin astuttaa Abad ox:illa joka oli vierailulla suurten matkaratsastus kilpailuiden takia. Se sai elämänsä aikana neljä varsaa, jotka kaikki ovat menestyneet loistavasti.

Belle on perinyt kimon värityksensä äidiltään, Donythine ox'ilta. Kyseessä on 145 cm korkea domestic-arabi joka melko pienestä koostaan huolimatta hyppäsi ratana 120 cm ja menestyikin hyvin. Tamman on kasvattanut egyptiläinen siittola Al Sara joka on tunnettu mm siitä, että jalostuksessa huomiota kiinnitetään eniten luonteeseen, näin on tehty myös Donythinen kohdalla vaikkakin se on ihmisystävällisen, selväpäisen ja miellyttämishaluisen luonteen lisäksi perinyt myös hyvän rakenteen jota se on päässyt näyttelykehässä esittelemään. Tamma hallitsi kouluratsastuksen Helppo A tasolle asti mutta menestyi myös lännenratsastuksessa.
Tamma siirtyi terveenä siitoskäyttöön 14 vuotiaana ja on sen jälkeen saattantu maailmaan kolme varsaa joista Belle on toinen.

Donnyn isä (Jojon emän isä) Anwer ox, oli Kimo, 150senttinen, Domestic-arabi ori. Se syntyi Euroopassa ja kisasi menestyksekkäästi koulu- ja esteratsastuksen parissa ympäri Eurooppaa ja joskus vähän kauempanakin. Menestystä se sai, mutta ehti astua vain kolme tammaa, ennekuin sairastui syöpään ja jouduttiin lopettamaan.

Donnyn emä (Jojon emän emä) Afaf ox oli kimo, 150cm korkea, domestic-arabi tamma. Se syntyi Englannissa, jossa se kisasi menestyjä uran, laukka esteiden saralla. Se menestyi loistavasti ja siirrettiin lopulta siitokseen, se sai kuusi jälkeläistä, jotka ovat menestyneet erittäin hyvin lähes joka saralla.

i. Hondayn ox
Egyptin-arabi Ori
Ruunikko EVM
ii. Abad ox
Egyptin-arabi Ori
Ruunikko EVM
iii. Kasnof ox
Egyptin-arabi Ori
Ruunikko EVM
iie. Yaha ox
Egyptin-arabi Tamma
Ruunikko EVM
ie. Afra ox
Egyptin-arabi Tamma
Ruunikko EVM
iei. Abdul ox
Egyptin-arabi Ori
Ruunikko EVM
iee. Dimina ox
Egyptin-arabi Ori
Ruunikko EVM
e. Donythine ox
Domstic-arabi Tamma
Kimo EVM
ei. Anwer ox
Domestic-arabi Ori
Kimo EVM
eii. Hamid ox
Domestic-arabi Ori
Kimo EVM
eie. Adelina ox
Domestic-arabi Tamma
Kimo EVM
ee. Afaf ox
Domestic-arabi Tamma
Kimo EVM
eei. Anceleto ox
Domestic-arabi Ori
Kimo EVM
eee.Carmelita ox
Domestic-arabi Tamma
Kimo EVM


Jälkeläiset

6.4.2008 ox-t.KH Galena ox   (i. Zeter ox)
3.5.2008 ox-t.KH Felicia ox   (i. Fobiano ox)
25.7.2008 ox-o.KH Akeem ox   (i. Tähdenlennon Afrodite ox)
19.12.2008 ox-t.KH Ibtisam Laila ox   (i. Sandstorm al Rayad ox)
4.3.2009 ox-o.KH Devereux Caneyes ox   (i. Zander´s Yesco)
15.6.2009 ox-o.KH Zhelit ox   (i. Ashhal ox)
10.8.2009 ox-o.KH Esmail ox   (i. Fire Smoke ox)
30.10.2009 ox-t.KH Yabissa El-Zarka ox   (i. Amir Shael al Bahreyn)

6.4.2008 syntyi Jojbelle ox :in ensimmäinen varsa. Se oli Tamma ja se sai nimekseen KH Galena ox. Tamman isänä toimi Zeter ox, joka on harmillisella tavalla kadonnut. Gal ei ole saanut vielä menestystä, sillä se myytiin eräälle tallille, jossa sillä ei tehty pitkään aikaan mitään ja talli näytti muutenkin kuolleelta, siispä Sonja.P (varsan kasvattaja), päätti ottaa vapauden palauttaa kasvatti takaisin ja myydä se jollekulle muulle, sille löytyikin uusi omistaja, tamman sivuja ei vain kuulu.

KH Felicia ox, tutummin Fella, on kimo, 150senttinen arabi tamma, joka syntyi 3.5.2008. Tamma on Jojbellen toinen jälkeläinen. Sekään ei ole ihmeempää menestystä saanut, se on sijoittunut kerran KRJ :n alaisissa kilpailuissa. Tamman isänä toimi Fodiano, myös tämä ori on kadonnut teille tietämättömille.

KH Akeem ox on taas Jojbellen kolmas jälkeläinen, mutta ensimmäinen ori varsa. Se syntyi 25.7.2008 ja on 150cm korkuinen, kimo nuori arabi herra. Ori ei kuitenkaan ole vielä menestynyt millään saralla. Pojan isä on nimeltään Tähdenlennon Afrodite ox, joka menestyi aikoinaan jonkin verran esteratsastuksen parissa.

19.12.2008 syntyi Jojbellen neljäs varsa, jo kolmas tamma, nimekseen se sai KH Ibitsam laila ox, joka on 150cm korkea, ruunikko nuori herrasmies. Se ei ole vielä päässyt menestymään, mutta kyllä sekin vielä saa taitonsa näytettyä. Tamman isänä toimi Sandstorm al Rayad ox, jonka suvusta löytyy menestyneitä hevosia.

KH Devereux Caneyes ox on myös hieno hevonen. 4.3.2009, syntyi Jojbellen viides, muttei varmastikaan viimeinen varsa, Lumoava 150cm korkuinen, kimo ori. Vielä toistaiseksi se on kuitenkin niin nuori, ettei ole ehtinyt näyttää kynsiään maailmalle. Pojan isänä toimi Zander´s Yesco, joka on menestynyt hyvin ERJ :n alaisissa kisoissa.

Kilpailukalenteri

Näkyvissä vain sijoitukset
Sijoituksia ERJ 49, WRJ 31.


Näyttelyt

Esteratsastus(Statiika: 10-2-8-4-8-6-4-2-0-0, ranking: 47p (vuosien yhteen laskettu)
21.3.-08 // Nonehood // ERJ // 70-80cm // 1/236
15.4.-08 // Swing // ERJ // 50-60cm // 3/17
16.4.-08 // Mörkövaara // ERJ // 60cm // 1/14
17.4.-08 // Jerry // ERJ // 60cm // 3/9
18.4.-2008 // Katvusto // ERJ //70cm // 5/46
18.4.-2008 // Katvusto // ERJ //80-90cm // 4/53
23.4.-08 // Mörkövaara // ERJ // 60cm // 5/37
29.4.-08 // Jerry // ERJ // 80cm // 5/36
29.4.-08 // Jerry // ERJ // 80cm // 4/36
4.5.-08 // Puomila // ERJ // 60-70cm // 8/73
7.05.-08 // Jerry // ERJ // 60cm // 5/36
16.05.-08 // Jerry // ERJ // 80cm // 2/40
17.08.-08 // Kincaid Farm // ERJ // 80cm // 7/64
12.10.-08 // VBY // ERJ // 100cm // 6/66
15.10.-08 // Chillin Monitoimitalli // ERJ // 90cm // 1/26
16.10.-08 // Amable // ERJ // 80cm // 7/91
20.10.-08 // Cheval Delamer // ERJ // 80cm // 1/20
21.10.-08 // Cheval Delamer // ERJ // 120cm // 1/20
23.10.-08 // Cheval Dreamer // ERJ // 120cm // 3/20
1.11.-08 // Timmellys // ERJ // 80cm // 3/50
2.11.-08 // Timmellys // ERJ // 80cm // 7/50
6.11.-08 // Mörkövaara // ERJ // 80cm // 5/25
9.11.-08 // Mörkövaara // ERJ // 80cm // 1/25
29.1.-09 // Huvitus // ERJ // 70-80cm // 3/25
2.2.-09 // Rowea // ERJ // 70cm // 6/50
2.2.-09 // Hämypuro // ERJ // 90cm // 3/90
2.2.-09 // Hämypuro // ERJ // 130cm // 1/80
15.2.-09 // Virtuaalitalli Ynblad // ERJ // 80cm // 3/21
3.3.-09 // Stud Caruso // ERJ // 70cm // 1/35
8.3.-09 // Piiparin Virtuaaliratsastajat // ERJ // 80cm // 3/90
8.3.-09 // Piiparin Virtuaaliratsastajat // ERJ // 100cm // 8/97
4.3.-09 // Daftomor // ERJ // 80cm // 7/50
7.3.-09 // Daftomor // ERJ // 80cm // 1/50
7.3.-09 // Silence // ERJ // 60cm // 5/40
11.3.-09 // Kisakeskus Zaa // ERJ // 100cm // 2/40
16.3.-09 // Proud Showjumpers // ERJ // 150cm // 6/40
23.3.-09 // Svärjade // ERJ // 80cm // 4/60
23.3.-09 // Svärjade // ERJ // 110cm // 5/60
23.3.-09 // Kultahuisku // ERJ // 60cm // 6/44
24.3.-09 // Kultahuisku // ERJ // 60cm // 5/44
30.3.-09 // Cheval Delamer // ERJ // 100cm // 6/36
18.5.-09 // Salasana // ERJ // 100cm // 1/40
10.5.-09 // Hunajapuro // ERJ // 70cm // 5/59
10.5.-09 // Hunajapuro // ERJ // 80cm // 6/88
12.5.-09 // Cherien // ERJ // 130-140cm // 5/66
15.5.-09 // Mörkövaara // ERJ // 60cm // 3/11
10.6.-09 // Minnatila // ERJ // 110-120cm // 4/34
29.03.2009 // Cheval Delamer // ERJ // 100cm // 3/36
5.3.2009 // Jawer Pony Riders // WRJ // Western Pasure // 2/15
13.7.-08 // Kaurisrannan Ratsastajat // WRJ // helppo western horsemanship // 2/100
13.7.-08 // Kaurisrannan Ratsastajat // WRJ // helppo western horsemanship // 1/100
2.11.-08 // Isilme // WRJ // Barrel Racing // 3/14
9.11.-08 // Avalon Race Horses // WRJ // Freestyle Reining // 2/26
13.11.-08 // Avalon Race Horses // WRJ // Freestyle Reining // 1/35
17.11.-08 // Avalon Race Horses // WRJ // Reining // 3/30
19.11.-08 // Herecia // WRJ // Western Horsemanship // 2/44
11.12.-08 // CeRi // WRJ // // 1/21
14.12.-08 // CeRi // WRJ // Western Pleasure // 4/20
19.12.-08 // CeRi // WRJ // Western Pleasure // 4/20
4.2.-09 // Love Letter Arabians // WRJ // Taril // 5/50
2.3.-09 // Rowea // WRJ // Trail // 1/30
6.3.-09 // Rowea // WRJ // Reining // 1/45
10.3.-09 // Love Letter Arabians // WRJ // Western Pleasure // 5/50
10.3.-09 // Yksityistalli Forest // WRJ // Reining // 1/34
5.04.-09 // Kultahuisku // WRJ // Barrel Racing // 6/38
10.4.-09 // Hämy // WRJ // Western Riding // 3/11
30.4.-09 // Helmivaara // WRJ // Trail // 5/30
27.4.2009 // Fliphen Ranch // WRJ-Cup // Western Riding // 6/41
10.4.2009 // Hämy // WRJ // Western Riding // 3/11
4.5.2009 // VF Miniatures // WRJ // Pole Bending // 1/58
6.5.2009 // VF Miniatures // WRJ // Freestyle Reining // 1/80
6.5.2009 // VF Miniatures // WRJ // Western Riding // 4/68
7.5.2009 // VF Miniatures // WRJ // Freestyle Reining // 6/75
28.6.2009 // VF Miniatures // WRJ // Freestyle Reining // 3/37
29.6.2009 // VF Miniatures // WRJ // Trail // 3/35
2.7.2009 // VF Miniatures // WRJ // Freestyle Reining // 3/37
20.7.2009 // Március // WRJ // Halter // 4/43
21.7.2009 // Március // WRJ // Reining // 1/45

Päiväkirja

15.7.-08. Valmentaja Lokki, Talli Yélna, kutsu(ryhmä 1).
Sonja P'n ja Jojbelle oxin valmennus meni hyvin. Joj hyppäsi hienosti ja kuunteli ratsastajaansa. Sonja, osaat hallita Joj'ta, vaikka se onkin kuuma ja herkkä. Joj'n hypyt menivät hyvällä ilmavaralla esteitten yli. Tamma ei kieltänyt kertaakaan ja teille tuli vain pari pudotusta. Hyvä te!

22.6.2009
Jojbelle ox ilmoitettiin YLA tilaisuuteen, toivottavasti se menestyy.

5.7.2009
Jojbelle ox siirrettiin hyvin ansaitulle eläkkeelle, taakseen se jättää nyt kisa kentät, joilla se menestyi hyvin 60 sijoituksella on hyvä aloitttaa rennompi elämän laatu.
Jojoa ei tulla näkmään akttivvisesti kisojen merkeissä, joskus saatetaan tehdä pienet jälkinäytöt silloin tällöin. YLA ja ERJ tilaisuuksissa tamma kuitenkin vielä nähdään, sekä kasvatuksen merkeissä tietenkin, vaikka sillä nyt onkin tähän mennessä tullut ihan mukava määrä jälkeläisiä.

Ikääntyminen

3 vuotta - 25.05.2007
4 vuotta - 12.07.2007
5 vuotta - 29.08.2007
6 vuotta - 16.10.2007
7 vuotta - 03.12.2007
8 vuotta - 20.01.2008
9 vuotta - 08.03.2008
10 vuotta - 25.04.2008
11 vuotta - 12.06.2008
12 vuotta - 30.07.2008
13 vuotta - 16.09.2008
14 vuotta - 03.11.2008
15 vuotta - 21.12.2008
16 vuotta - 07.02.2009
17 vuotta - 27.03.2009
18 vuotta - 14.05.2009
19 vuotta - 01.07.2009
20 vuotta - 18.08.2009
21 vuotta - 05.10.2009
    

Ulkoasu © hhaidh
Ulkoasun kuva © Hippola/ Emilia Fager
VIRTUAALIHEVONEN // A SIM-GAME HORSE.